05 Mei 2009

Sape kate melayu tak makan babi......................

Kisah ini aku perolehi dari e-mail anak saudara aku, tu sebab slengnya, sleng budak-budak sekarang...........ikuti kisah seterusnya......................azinang.


Assalamualaikum semua,

bab cite fasal makan daging babi ni aku pun nak cite sikit la. kawan aku sendiri yg cite pengalaman dia ni.tiap2 mlm lepas habis keje dia selalu lepas kat kawasan gerai makan.

Dia ngan bf dia la suka sangat makan mee kari. tokey nya cina pekerja nya indon.
dia pun tak kesah le. satu mlm dia blk keje lambat, nak makan punya fasal pegi la jgk kat kedai tu.
nasib baik le tokey tu reserved utk dia ngan bf nya tu. sambil makan tokey tu pun mencuci periuk belanga nya.

nak jadi kan cite dia lak nak cari air basuh tangan. Nampak le tulang yg keluar dr periuk nya dia
pun tanya."Eh pakai tulang ke masak kari, u kan tak makan daging." ooo ini bukan lembu ini pork maa baru sedap sikit masak kari, tak taruk tak sedap maa."

uweeek dia pun muntah keluar semua isi perut. Kata kawan aku rasanya nak minum air tanah jek nak samak peruk dia. Nak wat mcm mn selama ni dah bergelen dia makan kari tu dah masuk dlm perut dia dah jd darah daging. pendek cite nya lepas tu dia sebar kan hal yg jd kat dia kat semua org yg dia kenal.lepas tu cina tu bungkus tak tau pindah mana gerainya.

Moralnya: Jgn makan kat kedai cina walaupun staff nya indon atau pun ada logo halal.
Cina ni semuanya nak menjahanam kan kita.


MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah.

Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain seperti lard (minyak babi), pork fat(lemak babi), ham(ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa
bagi Muslim.

Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept....

1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai kulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still
contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas
sebagai toping PIZZA.

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti
Terrine dan Pate pun ada lemak babi.


Menyentuh sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan.

Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini, Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.

Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting.
Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan, beliau telah merayau-rayau di kawasan sekitar.

Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yang
melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja beliau telah memasuki sebuah
kilang memproses makanan, dilihatnya daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging babi berlongok-longok disebelahan. .

Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging- daging ayam dan babi tersebut dicampur dan digaul bersama kemudian dijadikan burger..

Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging babi dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk. Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut.

Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu Malaysia (Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI", menyirap darah bapanya.

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut pun takde. Mungkin dah pindah bila menyedari ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S: Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang bercampur dengan daging babi.


Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia . Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu. Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja.

Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu.

*frwdkan.. kepada rakan dan saudara seagama anda.








2 ulasan:

GayaPeneroka berkata...

massaAllah......terima kaseh beri info sebegini baik....walau pun dari dasarnya ramai ynag dah tau....tapi bukti untuk bercakap tidak ada....dan ini antara bukti-bukti cerita .......
Masaalah bahan dari babi baik itu adalah alasan dia sahaja....kerana dia itu orang kafir ...orang kafir ni dari segi dasarnya dia banyak membaca dan dia tau orang islam yang makan bahan dari babi hati dia akan gelap untuk mengabdi pada Allah....
Apabila hati gelap senanglah orang-orang kafir ini mengikut telunjuk mereka.
Dengan itu bermacam-macamlah dia buat cerita daging babi baiklah dan sebagainya .
Yakin pada Allah ..itu dasar kita ...Allah kata daging babi membawa beribu penyakit pada manusia.
Daging babi dimalaysia ini terlalu mudah didapati dan murah ...
Sedikit contoh ...Orang bendang banyak prodak makanan harian dikampong dibuat dari beras..kalau kita makan nasi dikampong (bendang )nasi lebih banyak dari beras,berbeza dengan orang pantai nelayan,banyak prodak makanan berasaskan ikan dan kalau kita makan sudah pasti banyak lauk dari masi..
Ini hakikat yang sebenarnya.

LKTP1328 berkata...

Terima kasih kerana memberi perhatian terhadap blog saya.

Masaalah kita ni dah terok, kita kalau diikutkan, dah tak boleh makan di kedai lagi.

Walau pun kita makan di kedai org Islam, tetapi banyak dari pekedai2 ini tidak mengambil berat, soal pembelian bahan mentahnya.

Mereka sanggup beli bahan mentah dari pembekal bukan Islam, seperti ayam dan sebagainya, yg diragui tentang masaalah sembelihan dan percampuran dng daging yg tidak halal didalam peti sejuknya.

Masaalahnya ialah ketika kita pergi diluar kawasan untuk beberapa hari, dimana kita nak makan, takkan kita nak bawa dapur pulak.

Akhirnya terpaksalah kita makan juga dikedai......dah tiada pilihan nak buat macam mana...