11 Mac 2010

Mazlan Aliman Di Tahan Polis

Mazlan Aliman, satu nama yang semakin dikenali ramai khususnya didalam Felda, Mazlan di kenali dan diingati kerana peranan yang dilakukannya telah menyebabkan dua golongan akan sentiasa mengingatinya.

Golongan pertama ialah, para peneroka dan generasi kedua didalam felda yang akan mengingati, kerana Mazlan tidak putus-putus, cuba mengetengahkan beberapa masaalah yang dihadapi oleh para peneroka dan generasi keduanya.

Manakala golongan kedua pula ialah para pentadbir didalam rancangan felda, baik dari pengurusnya, pengawal wilayah, malah sampai kepada pengerusi felda Datuk Dr. Yusof Noor dan Perdana Menteri Datuk Sri Najib Tun Razak akan mengenali dan mengingatinya.

Cuma bezanya ialah cara mengingati Mazlan, satu pihak, iaitu para peneroka terutama yang urus sendiri kebunnya, akan mengingati Mazlan sebagai pembela kepentingan peneroka, manakala golongan kedua tadi, akan mengingati Mazlan sebagai pengacau, pemecahbelah masyarakat, malah sebagai musuh nombor 1.

Persoalannya, kenapa Mazlan, juga seorang anak peneroka felda, seorang yang telah berjaya didalam hidupnya, telah pun menjadi peguam tetapi sanggup menempuh pelbagai halangan, sehingga sanggup ditahan polis dan dikurung didalam lokap semalaman ?

Didalam memahami situasi ini, saya meletakkan beliau didalam dua kemunkinan.

(1) Beliau benar-benar berjiwa rakyat dan dari jenis tidak boleh melihat, golongan bapanya (peneroka felda) ditindas, diperkotakkatikkan, diperalatkan, dan pelbagai lagi tanggapan buruk mengenai felda yang menguasai dirinya.

(2) Beliau sengaja mahu mencari nama diarena politik, kebetulan pula beliau memegang jawatan sebagai salah seorang AJK di peringkat Pas Pusat dan bergiat pula didalam felda dan pernah bertanding di Parlimen Bera, Pahang.

Semasa Konvensyen Peneroka Felda anjuran PKR di Jerantut tempoh hari, didalam pembentangan kertas kerjanya, saya dapati beliau begitu bercita-cita besar, beliau menyatakan bahawa beliau telah bertemu Hj Hadi dan Nik Aziz menyatakan dan memohon perkenan andainya Pakatan Rakyat berjaya memerintah Malaysia disatu hari nanti, beliau mencadangkan beberapa perubahan akan dilakukan didalam pentadbiran felda.

Antaranya=

(a) Menghapus atau memansuhkan akta GSA .

(b) Mengambil alih ladang-ladang felda plantation di seluruh negara dan menganugerahkan tanah-tanah tersebut kepada generasi kedua yang ramai anak tetapi tidak memiliki rumah dan menumpang di rumah keluarga, serta sedang bekerja didalam felda di sektor perladangan sebagai buroh.

(c) Semua kerja-kerja perladangan yang kini dibolot oleh Felda teknoplant sdn .bhd akan diberi kontraknya kepada koperasi peneroka dengan bayangan dan harapan segala keuntungan secara otomatik akan dinikmati oleh peneroka.

(d) Semua jawatan penting didalam felda dan agensinya , dari Menteri, pengerusi, pengarah besar, pengawal wilayah dan seterusnya kebawah akan diserahkan kepada anak-anak peneroka felda yang berwibawa dan berkebolehan.

Begitulah antara cita-cita dan harapannya yang diluahkan didalam konvensyen tersebut, saya yang mendengarnya merasakan bahawa beliau bukan membentangkan kertas kerja, tetapi menyampaikan satu manifesto pilihanraya.

Beliau menyampaikan ucapannya dengan begitu yakin sekali dan saya membayangkan jika Pakatan Rakyat menang, beliau pasti akan dilantik sebagai Menteri berkaitan Felda, Felcra dan Risda.

Adakah cita-cita ini yang menguatkan semangat Mazlan Aliman didalam memperjuangkan nasib para peneroka ? ......... itu saya tidak tahu..........kena tanya beliau sendirilah.


Berita berkaitan dibawah.

Mazlan Aliman dihadap ke mahkamah

Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman hari ini dihadapkan ke Mahkamah Majisret Raub atas tuduhan melakukan pencerobohan jenayah.

Beliau yang juga ahli jawatankuasa pusat PAS didakwa mengikut Seksyen 441 Kanun Keseksaan.

Jika sabit kesalahan, beliau berdepan dengan hukuman penjara tidak lebih enam bulan dan didenda tidak lebih RM3,000 atau kedua-duanya sekali.

Mazlan dibebaskan dengan bon polis RM3,000 dengan seorang penjamin.

Beliau ditahan pada kira-kira jam 11.30 malam semalam di ibupejabat polis Raub.

Beliau kemudiannya ditahan reman selama sehari ini berhubung siasat terhadap dakwaan beliau melakukan pencerobohan ketika mengadakan sesi dialog dengan peneroka.

Tiada ulasan: