08 Februari 2010

Alahai Tan Aminuddin.

Hari ini dan semalam felda telah mengadakan " Program mesra bersama felda " dan felda Kota Gelanggi 01 telah menjadi tuan rumah untuk gelanggi 01 dan 03.

Untuk progrem semalam, selain gotong royong membersihkan kawasan perkampungan, juga diadakan pada paginya senamrobik manakala pada petangnya diadakan sukaneka yang dihadiri beliawanis, isteri peneroka dan kanak-kanak.Pada hari ini pada paginya, diadakan progrem khidmat kaunter, pelbagai kaunter dibuka dari berkaitan tanam semula. kilang sawit, pentadbiran dan lain-lain lagi.

Aku mengambil kesempatan di masa yang berharga ini untuk menyelesaikan masaalah hutang aku yang pernah aku tulis beberapa bulan yang lepas .

Hutang tersebut tertera berjumlah RM 60,578.03, tetapi setelah aku komplen dengan mengatakan bahawa aku tidak mengambil sara hidup, pembetulan pun dilakukan dan hutang sebenar hanyalah sekitar RM 36,000.00 lebih sahaja.

Aku juga mengambil kesempatan bertanyakan tentang jalan pertanian di dalam ladang felda yang bernilai RM 800,000.00 tetapi hanya mampu bertahan hanya 3 bulan sahaja.(Klik di sini)

Pegawai terbabit tidak dapat menjawabnya dan mencadangkan supaya aku bertanya secara pribadi kemudian nanti serta beliau memberikan kad nama beliau kepada aku.

Majlis ini sebenarnya tiada langsung didalam senarai untuk diadakan di felda kota gelanggi 01, didalam masa terdekat ini, akan tetapi oleh kerana Masaalah ini, dan lagi haru disini,
maka felda wilayah pun terpaksalah mengadakan di felda kota gelanggi 01 dahulu.

Begitulah kaedah dan jalan penyelesaian yang dilaksanakan oleh mereka-mereka yang berkuasa didalam menghadapi pergolakan permasaalahan didalam felda.

Pada petangnya tibalah giliran Tan Aminuddin (exco felda) menyampaikan ucapannya, beliau lebih banyak berucap mengingatkan peneroka bahawa felda banyak berjasa kepada peneroka dan jangan sesekali melawan felda.

Beliau juga ada menyentuh berkaitan kes peneroka dengan felda, di Kemahang 3, Kelantan, yang lucunya beliau berkata, bahawa kemenangan kumpulan peneroka terbabit adalah kerana konspirasi diantara peguam felda dengan peguam peneroka iaitu dengan memastikan peguam felda tidak hadhir di hari perbicaraan, sebab itulah peneroka menang katanya dan bukan sangat kerana hujjah yang di kemukakan........kah..kah..kah...memang pandir betul lah Tan Aminuddin ni.


Kalaulah cakapnya ini di rakam dan disampaikan kepada kumpulan peguam yang mewakili felda, iaitu Ceril Abraham & co, rasa aku, pasti Tan Aminuddin ni kena saman..........ais...ais...ais,... ais...... memang teroklah Tan Aminuddin ni.....orang macam ni pun boleh dipilih sebagai exco felda.........kah...kah...kah...

Semasa beliau berucap selama kira-kira 1 jam, aku toleh kiri kanan, kebanyakkan peneroka semacam muak dan mula membuat bising di belakang.

Aku menunggu sampai habis dengan harapan di beri peluang untuk mengemukakan beberapa soalan, namun hampa apabila beliau, siap sahaja berucap terus di minta oleh pengerusi majlis menyampaikan hadiah dan kedewan untuk minum petang.

Aku cukup geram, sepatutnya beliau memberi peluang untuk para hidirin mengemukakan beberapa soalan atau memberi maklum balas, kenapa timbulnya isu peneroka marah felda.

Kalau inilah kaedah yang dipilih oleh beliau didalam perjumpaan dengan peneroka felda dengan menganggap bahawa peneroka felda ini adalah golongan bodoh dan perlu dilayan sedemikian rupa, maka sia-sialah Datuk sri Adnan Yaakop melantik beliau sebagai exco felda.

Kalau di beri peluang aku mahu menimbulkan isu jalan pertanian yang aku kemukakan diatas, adakah patut duit peneroka sebanyak RM 800,000.00 di buat jalan pertanian hanya boleh bertahan selama 3 bulan sahaja ?

Tendernya pula di beri kepada Felda Engineering Services Sdn Bhd, sepatutnya berilah kepada koperasi peneroka felda k.gel 01, inilah masaalahnya, kalau Mazlan Aliman kata felda dulu tolong, sekarang along, Marah !!!!! ini yang payahnya.

Akhirnya majlis tersebut berakhir dengan tiada apa-apa perkembangan yang memuaskan, walau macam mana pun di sebalik beberapa masaalah yang aku kemukakan tadi, aku sangat berterima kasih kepada staf-staf felda yang bertungkus lumus, cuba menyelesaikan beberapa perkara berkaitan peneroka dan diharap majlis yang sedemikian rupa boleh diadakan dilain kali............................sekali lagi terima kasih kepada pegawai-pegawai felda yang jujur dan ikhlas. ..................sekian."Kalau tak suka tinggal dalam felda, sila keluar kata datuk tan di petik dari blog Hj.Suhaimi Said


1 ulasan:

Gaya peneroka berkata...

saya ambil artikal