12 Januari 2010

SPR pantau pilihan raya ketua murid


Biar betul.......fikir saya, didalam keadaan Mesjid yang kadang-kadang ada yang tidak mesyuarat agong dah lebih 10 tahun, tiba-tiba, sianak kecil boleh berpilihanraya pulak......saya nak jadi budak kecik pulak lah...............

MURID Tahun Dua Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail 1, Kuala Lumpur, Aimi Sarafana Balqis membuang undi pada pilihan raya pemilihan ketua murid, semalam.

KUALA LUMPUR: Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail 1 (SKTTDI1) di sini mencipta sejarah apabila pemilihan ketua muridnya semalam dikendali dan dipantau sepenuhnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Wilayah Persekutuan.

Pemilihan yang menyaksikan pertandingan lima penjuru membabitkan murid Tahun Enam, meriah dengan semua calon serta penyokong masing-masing berkempen pada saat akhir bagi meraih undi sebelum pengundian bermula jam 11 pagi dan berakhir 1 tengah hari.

Pada pemilihan itu, Khairul Azli Khairul Razi diumumkan sebagai pemenang dengan memperoleh 365 undi, mengalahkan pencabar terdekatnya, Alia Suraya Ahmad yang mendapat 281 undi, sekali gus dilantik penolong ketua murid.


Calon lain, Nurul Amalina Amiruddin mendapat 177 undi, diikuti Nik Zaman Faisal Zakimi (86) dan Mohammad Shahril Mohammad Anuar (57) undi.

Keputusan itu diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Raya yang juga Guru Besar sekolah berkenaan, Nik Nab Sulaiman pada jam 2.10 petang dan dipantau Timbalan Pengarah SPR Wilayah Persekutuan, Khairul Amri Ishak.

Seramai 966 atau 91.7 peratus daripada 1,053 pengundi menunaikan tanggungjawab masing-masing termasuk satu undi pos melalui internet yang dilakukan guru yang kini melanjutkan pengajian ke luar negara, manakala tiga undi rosak.

Proses pembuangan undi itu dimulakan oleh Nik Nab, diikuti guru dan kakitangan sekolah serta murid Tahun Dua hingga Enam membabitkan lima saluran peti undi.

Nik Nab ketika ditemui pemberita, berkata pilihan raya bagi memilih ketua murid di sekolah itu sudah dua kali diadakan, tetapi tahun ini pertama kali dijalankan dengan kerjasama SPR bertujuan menerapkan konsep demokrasi yang diamalkan negara kepada generasi muda.

Beliau berkata, semua calon berkempen sejak seminggu lalu dengan pelbagai cara termasuk memasang poster, mengedar kalendar yang tertera nama dan slogan masing-masing serta mengadakan kempen dari kelas ke kelas.

Kelima-lima calon turut berkempen untuk kali terakhir pada sesi pidato semalam sebelum pusat pengundian dibuka. Proses pengiraan undi turut dilakukan kakitangan SPR dan sekolah bermula jam 1.20 petang.

Nik Nab berkata, perancangan untuk mengadakan pilihan raya itu bermula sejak Disember lalu dengan menghantar kertas kerja kepada SPR untuk mendapat kerjasama menjalankannya seperti pilihan raya sebenar.

"Setiap kelas diarah menghantar nama tiga calon menjadikan jumlah keseluruhan calon peringkat awal seramai 100 pelajar sebelum jumlah itu dikecilkan kepada 80 orang dan kemudian 60 murid dipilih untuk menjalani kursus sehari semalam bagi memenuhi syarat yang ditetapkan pihak sekolah.

"Daripada kursus itu, kita memilih lima pelajar terbaik untuk dicalonkan sebagai ketua murid pada sesi persekolahan kali ini dengan proses penamaan calon bermula pada 5 Januari lalu," katanya.


Dulu.................mahasiswa dilarang berpolitik, alasannya, mahasiswa adalah golongan pelajar, oleh itu mahasiswa mesti tumpukan kepada pelajaran.

Puncanya arahan ini dikeluarkan ialah kerana di masa itu, zaman Anwar Ibrahim menjadi ketua pelajar, yang mengetuai protes kes kebuluran di Baling Kedah dan lain-lain lagi.

Sejak itu, Mahasiswa Universiti di larang berpolitik dan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 di wujudkan.

Yang anehnya untuk pelajar di luar negara, mahasiswa di bolehkan pula menubuhkan kelab politik iaitu kelab Umno, maka meratalah kelab Umno di tubuhkan, di Kaherah ada, di UK ada, di Indonesia ada, cuma di Malaysia tak boleh...................

Kini anak sekecil darjah enam kebawah di ajar cara-cara berpolitik pula.................hai...entahlah.............

nota =

Setelah di teliti, rupanya yang berlaku pelajar sekolah di ajar berpolitk ini adalah Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail 1, sekolah golongan elit, patutlah..............

Di zaman penjajah, Malay Kolej Kuala Kangsar adalah sekolah khusus untuk golongan atasan, orang biasa jangan harap nak bersekolah disana.................apakah Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail 1 dari spesis ini ? ...................jangan marah jika telahan saya ini tidak betul .......Timbalan Pengerusi SPR kurang setuju pilih ketua murid ala pilihan raya


Itu pendapat timbalan pengerusi SPR.......anda pula bagaimana ? silalah komen


Tiada ulasan: